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Honorable Carl A. Parker 

Bducation Committee 
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Austin, Texas 78711 

Dear Senator Parker: 

Letter Opinion No. 92-75 

Re: Whether a person employed as a 
“regular substitute” may continue employment 
and be promoted to status of a full-time 
employee following the election of a family 
member to the school board (IDX 17635) 

You ask us to consider whether a school board has authority to deny future 
employment to a board member’s sister-in-law. You advise us that an individual has 
been employed as a “regular substitute” cafeteria worker for a school district. She 
has worked in this capacity for five years. ‘Hvo years ago, her sister-m-law was 
elected to the school board and continues to serve. Recently, the board informed 
the substitute that she cannot be considered for a full-time position nor can she 
continue substitute employment because her continued employment would violate 
V.T.C.S. article 5996a, the Texas nepotism law. 

The prohibition against nepotism is set out in V.T.C.S. article 5996a, which 
expressly provides that individuals related within the second degree by affinity or 
within the third degree by consanguinity are in violation of the act with certain 
exceptions.1 You ask whether the employee’s service as a “regular substitute” 
satisfies the continuous employment exception of V.T.C.S. article 5996a. section 
(l)(b), which provides the following: 

Nothing herein contained, nor in any other nepotism law 
contained in any charter or ordinance of any municipal 
corporation of this State., shall prevent the appointment, voting 
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for, or confirmation of any person who shall have been 
wnhuour& employed in any such office, position, clerkship, 
employment or duty for the following period prior to the 
election or appointment, as applicable, of the officer or member 
related to such employee in the prohiiited degree: 

(1) at least 30 days, if the of&r or member is appointed; 

(2) at least six months, if the officer or member is elected at 
an election other than the general election for state and county 
officers; or 

(3) at least one year, if the officer or member is elected at 
the general election for state and county officers. [Emphasis 
added]. 

You have suggested that the individual’s status as a “regular substitute” for 
the past five years satisfies the continuous employment requirement of the statute. 
See V.T.C.S. art. 5996a, 0 (l)(b)(2). However, the information that you have 
provided us suggests that she is not a part-tbne employee working on a contimting 
contractual basis, but rather an individual who has been placed on a list of 
substitutes and is regularly called upon to work. Her status as a substitute for the 
past five years does not provide her with the same guarantees and obligations as an 
individual working pursuant to a continuing contract. Although she was a “regular 
substitute” employee for three years prior to her sister-in-law’s election to the school 
board, her period of employment has not been continuous within the meaning of the 
statute. See Bean v. St&, 691 S.WZd 773 (Tea. App.-El Paso 1985. writ refd) 
(repeated court appointments do not constitute continuous employment); Attorney 
General opinion N-861 (1988) (service as a substitute teacher does not constitute 
continuous employment). Compare Attorney General Opinion JIM45 (1983) (an 
employee working on a periodic basis subject to a contkming contract is excluded 
fiorn prohibition against nepotism). 

In BeM, a court appointed attorney attempted to assert the defense of 
continuous employment based upon the fact that he had repeated appointments to 
represent different indigent clients in different cases over a six year period. The 
court held tbat because the attorney was not a full or part-time public defender he 
was not continuously employed for pmposes of the statute. 691 S.W.2d at 775. 
Similarly, in Attorney General opinion rm-861, a teacher was employed full-time 
until her resignation. Upon resigning, her name was placed on the substitute list. 
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She served intermittently for app roximately four years as a substitute teacher before 
returning to full-time employment. During her tenure as a substitute teacher her 
spouse was elected to the school board. This office opined that her service as a 
substitute failed to meet the continuous employment requirement of the statute 
because she was not employed pursuant to a continuing contract. Attorney General 
opinion JM-861 at 2. 

We are of the opinion that the exception provided by continuous 
employment does not apply to the present situation. The individual was not 
employed as a full or part-time employee. She was not a party to a continuing 
contract for employment with the school district and is therefore ineligible. for 
continued employment opportunities. 

SUMMARY 

Absent a contract for continuing employmen: an 
individual’s status as “regular substitute” does not constitute 
continuous eniployment as required by V.T.CS. article 59%a, 
the Texas nepotism law. 

Yours very truly, 

T&iCCook 
Assistant Attorney General 
opinion Committee 


