Office of the Attorney General
State of Texas
DAN MORALES

ATTORNEY GENERAL August 21, 1998
The Honorable John W. Segrest Letter Opinion No. 98-068
Criminal District Attorney, McLennan County
219 North Sixth Street, Suite 200 Re: Whether a county bail bond board is
Waco, Texas 76701 authorized to regulate bondsmen’s use of certain

assumed names and related questions (RQ-1106)

Dear Mr. Segrest:

You ask a number of questions about the use of assumed names by licensed bail bondsmen.
First, you ask if an individual bail bond licensee may operate under an assumed name that is the
name of a person who is not eligible to be licensed or whose license has been revoked and if a
county bail bond board 1s authorized to promulgate a rule prohibiting the practice. We conclude that
while, as a general matter, a county bail bond board does not have the authority to regulate
bondsmen’s use of assumed names, a bail bond board does have the authority to respond to the
particular situation you describe. You also ask if a corporate bail bond licensee may do business
under an assumed name and if the agents of a corporate bail bond licensee may operate under
assumed names. We conclude that the authority of a corporate bail bond licensee and its agents to
use assumed names is governed by the Insurance Code and Department of Insurance regulations.

We begin with your questions about the use of assumed names by individuals who are
licensed bondsmen. The authority of a county bail bond board to license and regulate bondsmen is
governed by article 2372p-3, V.T.C.S. The use of assumed names is govemned by chapter 36 of the
Business and Commerce Code. See, e.g., Bus. & Com. Code §§ 36.10 - .11 (assumed name
certificate requirements), .12 (material change in information requiring new certificate), .14
{procedures for abandoning use of assumed name). This office has previously concluded that
bondsmen who use assumed names must comply with chapter 36 and that, as a general matter, a
county bail bond board does not have the authority to regulate bondsmen’s use of assumed names:

“An individual may use an assumed name in the writing and posting of
bonds, provided, however, that the use of such aname does not violate either
the statutory or common law regarding names. Nothing in article 2372p-3
would prohibit the use of an assumed name by an individual properly
licensed in a county with a bail bond board . . . . However, the use of an
assumed name is proper only after . . . [an] individual complies with the
filing requirements of chapter 36 of the Texas Business and Commerce
Code.” Attorney General Opinion (1981) at 3. This office has
also concluded that while a bondsman may operate under an assumed name,
a bail bond board may not issue more than one license to any one individual.
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http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/mw/mw321.pdf
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See Attorney General Opinion [M-1023|(1989); Letter Opinion [No.}|96-044
(1996)

Letter Opinion No.[97-050{(1997) at 1-2. For this reason, we concluded in Letter Opinion No.
that a bail bond board is not authorized to prevent an individual licensee from using an assumed
name recently abandoned by another licensee. See id. at 3-4.!

Although a bail bond board does not have the authority to regulate licensees’ use of assumed
names as a general matter, you express concemn about a particular situation. You state that
bondsmen in your county are “us[ing} the names of disqualified individuals or revoked licensees”
and that “the disqualified individual or revoked licensee maintains some business arrangement with
the licensee who uses the assumed name whereby the disqualified individual or revoked licensee
shares in the profits of the business.” Article 2372p-3 authorizes a bail bond board to respond to this
situation. First, a bail bond board has authority to suspend or revoke the license of the bondsman.
Section 9(b)(7) provides that a bail bond board may, after notice and hearing, revoke or suspend a
license for “paying of commissions or fees or dividing commissions or fees or offering to pay or
divide commissions or fees with any person, company, firm, or corporation not licensed under this
Act to execute bonds.”” In addition, the unlicensed person who permits use of his name is subject
to prosecution under section 15(g), which prohibits any person from “advertis[ing] as a bondsman
who does not hold a valid license under this Act.””

Finally, while a bail bond board has no authority with respect to licensees’ use of assumed
names as a general matter, a bail bond board may have some limited rule-making authority regarding
the specific business relationships you describe. Courts have stricken county bail bond board
regulations that add licensing requirements or bases for license revocation and suspension not set
forth in article 2372p-3.* In 1989, however, an appellate court approved a bail bond board rule
prohibiting licensees from employing certain felons and misdemeanants as agents to “perform
meaningful duties.” See Dallas County Bail Bond Bd. v. Stein, 771 S.W.2d 577, 580-81 (Tex. App.--
Dallas 1989, writ denied). The court distinguished prior cases disapproving bail bond board rules:

In each of these cases, the county boards had denied applications for licenses
on the ground that the applicant failed to comply with certain local rules.
Since the Bail Bond Act expressly sets forth the requirements for a license,
these courts correctly reasoned that the local boards lacked authority to

'There was no suggestion in the query requesting Letter Opinion No.[97-050| that the other licensee was
ineligible for licensure or that the two licensees had a business relationship prohibited by article 2372p-3.

W.T.C.S, art. 2372p-3, § AbX7).
*d. § 15(g).
4See Texas Fire & Cas. Co. v. Harris County Bail Bond Bd., 684 S W.2d 177, 178 (Tex. App.--Houston [14th

Dist.] 1984, writ ref'd n.r.e.); Bexar County Bail Bond Bd. v. Deckard, 604 5.W.2d 214, 216 (Tex. Civ. App.--San
Antonio 1980, no writ).


http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/jm/jm1023.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/lo96/lo96-044.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/lo97/lo97-050.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/lo97/lo97-050.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/lo97/lo97-050.pdf
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impose different or additional requirements . . .. [H]owever, the Bail Bond
Act does not expressly set forth eligibility requirements for employees of
licensees. Thus, such analysis is inapplicable to the present case.

Id. at 580. The court noted that the rule at 1ssue, which had been challenged by a prior licensee who
had been convicted for deadly assault and was therefore ineligible for licensure, “merely foreclosed
the possibility that an individual who is ineligible for a license under the Act could circumvent this
requirement by operating a bonding business as an agent of a licensee.” Id.°> In essence, you
describe a situation in which licensees are using assumed names and participating in certain business
relationships in order to allow others to participate in the bonding business without a license. Thus,
a court might approve a carefully crafted rule prohibiting the types of business relationships you
describe, provided that the rule is consistent with article 2372p-3 and does not add different or
additional licensing requirements or bases for license revocation or suspension.®

Next, we address your questions about the use of assumed names by corporate sureties and
their agents. Article 2372p-3 provides that a corporation is not eligible to be licensed as a bondsman
unless “(1) it is chartered or admitted to do business in this state[] and (2) it is qualified to write
fidelity, guaranty and surety bonds under the Texas Insurance Code.”” In addition, courts have
recognized that a corporation that acts as a surety on a bail bond is engaged in the business of
insurance and is therefore required to obtain a certificate of authority from the Department of
Insurance.®? Business and Commerce Code chapter 36, which governs the use of assumed names,
specifically excludes insurance companies from its scope: “The provisions of this chapter shall not
apply to any insurance company as defined in Article 1.29 of the Insurance Code which is authorized

*We have received a brief that contends that “a bail bond board has no authority under the Act to forbid former
licensees from continuing to work in the bail bond business of a current licensee.” The brief relies upon a statement
i Harris County Bail Bond Board v. Burns, 881 S.W.2d 61 (Tex. App.--Houston [14th Dist.] 1994, writ denied), that
“[t]he current state of the Act places no restrictions on past vielators to continue working in the bail bond business,” id.
at 64. This statement ignores both Stein and article 2372p-3, section ¥(b)(7) and, moreover, is clearly dicta.
Furthermore, we believe that the statement is plainly contradicted by the court’s subsequent holding in its opinion on
motion for rehearing that “it [is] reasonable to use the list of reasons in section 9 as applicable not only to legal
justifications for revoking or suspending a license but also as to legal justifications for refusing to renew a license,” id.
at 65. We do not find the Burns dicta on a bail bond board’s authority to regulate licensees® business relationships
persuasive and we decline to follow it.

8See Austin v. Harris County Bail Bond Bd., 756 S.W.2d 65, 67-68 (Tex. App.--Houston [1st Dist.] 1988, writ
denied) (citing Bexar County Bail Bond Bd. v. Deckard, 604 S'W.2d 214, 217 (Tex. Civ. App.--San Antonio 1980, no
writ)).

W T.C.S. art. 2372p-3, § 3(d).

SKlevenhagen v. International Fidelity Ins. Co., 861 $.W.2d 13, 16 (Tex. App.--Houston [1st Dist.] 1993, no

writ); Freedom, Inc. v. Texas, 569 8. W.2d 48 (Tex. Civ. App.—-Austin 1978, no writ); see also Attorney General Opinion
(MW-321](1981).
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to do business in this state except as such code shall specifically provide.”® Insurance Code article
1.29 includes “fidelity, guaranty and surety companies” within its definition of “insurance
company.”'® The commentary to the Business and Commerce Code chapter 36 provision excluding
insurance companies states that “[t[he exclusion reflects the long-standing policy of the State Board
of Insurance prohibiting the use of an assumed name by any company which does insurance business
in Texas under authority of the Board except where otherwise provided by the Insurance Code.”!!
Thus, a corporate bail bond licensee is not authorized to operate under an assumed name unless
expressly authorized to do so by the Insurance Code or Department of Insurance regulations.

Article 2372p-3 requires each agent operating under a corporate power of attorey to obtain
a separate license.”? A person who is licensed under article 2372p-3 as an agent of a corporate surety
is not licensed in his or her own right but rather is licensed merely as an agent for the corporation.
See Attorney General Opinion[DM-224](1993) at 2. We believe the limitation on the authority of
a corporate surety to operate under an assumed named embodied in Business and Commerce Code

chapter 36 extends to those who are licensed as its corporate agents under article 2372p-3 when
acting in that capacity."

*Bus. & Com. Code § 36.03.

YWng. Code art. 1.29, § 1(b}).

1"Bus. & Com. Code § 36.03 (Comment of Bar Committee).

2y T.C.S. art. 2372p-3, § 7(c).

¥We have received a brief that asserts that an agent of a corporate surety may have numerous other business
interests. While we conclude that an agent of a corporate surety is not authorized to use an assumed name when acting

as agent for the corporate surety, we do not address the authority of such a person to use an assumed name for other
business purposes or in other capacities.


http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm224.pdf
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SUMMARY

As a general matter, a county bail bond board does not have the authority
to regulate bondsmen’s use of assumed names. A bail bond board does have
the authority to suspend or revoke the license of an individual bondsman who
uses as an assumed name the name of an unlicensed person with whom the
bondsman shares or pays commissions or fees. A court might approve a
carefully crafted rule prohibiting such business relationships. A corporate
bail bond licensee is not authorized to operate under an assumed name unless
expressly authorized to do so by the Insurance Code or Department of
Insurance regulations. This limitation on the authority of a corporate surety
to operate under an assumed named extends to its licensed agents.

Yours very truly,

I

Mary R. Crouter
Assistant Attorney General
Opinion Committee



