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Honorable F. T. Grahawm Opinion No. C- 43
Criminal District Attorney

Cameron County " Re: Whether a county commissioner
Brownsville, Texas with an unexpired tera of
more than one year automati-
cally resigns his office upon
becoming a candidate for
trustee of an independent

school district; and related
Dear Sir: questions.

In your opinion request, you state that Mr. Tony Temayo,
Jr., was elected to the office of Oounty Commlssioner, Pre-
eéinct No. Two, Cameron County, Texas, at the general slection
in November, 1962, for & four-yeer term. Mr. Teamayo was duly -
qualified and assumed the duties of such office on January 1,
1963. On or about the S5th day of Nerch, 1963, Mr. Tamayo
filed as a candidate for the office of trustes of the Browns-
ville Consolidated Independent School District. On the basis
of tté:ae facts, you have requested an opinion on the following
questions: :

(1) Are the offices of dounty ccamissioner and trustee
‘of & consolidated indspendent school district incompatible?

(2) If a county commissioner with an unexpired teram in
excess of one year abnounces or in fact does become a candi-
date for the office of trustee of & consolidated independent
school district, doss such amnouncement or csndidacy consti-
tute an automitic resigmtion of the office of county commis-
sioner then hsld? -

(3) In the event that such smnouncement or sandidacy as
set out in Question No. Two does constitute an automstic re-
signation and the creation of a vacanoy, doss the county com-
missioner hold the office "de jure" until hie succesaor has
been appointed? '

Artiocle XVI, Section 40 of the Texas Constitution pro-

vides that no person shall hold or sxercise;, at the same time,
more than one oivil office of emclument, except that of
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Justice of the peasce, county commissioner, and certain named
offices not material to this opinion. This conatitutional
provision would not prevent the same person from holding the
offices of county commigsioner and trustee of an independent
school district, not only decauss the office of county com-
missioner is expressly excepted dut amlao because the office
of trustee of an independent school district is not an office
of emolument. However, the same peraon may not hold twg
offices which ars incompatible, evem though the holding of
" both offices is not ﬁgohibited Adticle XVI, 8ection 40 of
the Conetitution. 22 Tex.Jur. 351, Fublic Officers, Sec. 18;
Att'y. Gen. Op. 0-2640 (1940). "he cited section of Texas
Jurisprudence ssts out the following teate for determining
incompatibility:

" %« & Offices are incompatible where their duties
are or may dbe inconsistent or conflict, bdbut not '
wherse their dutiss are wholly unrelated, are in no
manner inconsistent and are never in conflict, and
whers neither officsr i scoountadle or under the
dominion of, or subordinate to, the other, or has
eny right or power to intsrfere with the other in
the perforaance of any duty.” ‘

We have been unadble to find any court decision settling
the question of whether the two offices here involved are ifi-
compatible. In this comnection, we have given attention to
omas v. Abernath . ;

W (7 omd L ADD . , cite Y s
we do not delieve its holding is applicadble to the office of
county commissioner. That case held that the offices of city
aldernan and trustes of a school dietrict located within such
city are 1ncol¥atiblo, for the reasons stated in the follow-
ing quotation from ths opinion:

*In our opiniom the offices of school trustee
and alderman are incompatible; for under our aystem
thers are in the eity council or board of aldermen
-various directory or supervisory powsers exertable
in respect to school property located within the
oity or town and in respect to the duties of school
trustee parformable within its limits-—s.g., there
might well arise a conflict of discretion or Quty
in respect to health, Quarentine, sanitary, and
fire prevention regulations. BSee articles 1018,
1067, 1071, R.8. 1925. If the same person could be
a school trustee and a mowmber of the city council
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or board of aldermen at the same time, school poll-
cies, in many important respects, would be subject
to direction of the councll or aldermen instead of
to that of the trustees."

In regard to the matters mentioned in the court's opinion,
both the school board and the city council are invested with
discretion or duty. Unllke the ¢ity council; the commission-
ers court has no corresponding supervisory powers over the
school property of an independent school district, nor does
1t have any authority over the policles adopted by the
trustees for the administration of the school system.

Several prior Attorney deneral's opinions have dealt with
this question. Attorney General's Opinion No. 0-998 (1939)
held that the offices of county commissioner and county school
trustee are incompatible, citing a number of statutes on which
this conclusion was based and referring to an opinion written
in 192G which held that the offices of county commissioner and
trustee of a school district were incompatible. Opinion No.
0-5145 (1943) held that the offices of county commissioner and
trustee of a rural high school district are incompatible, men-
tioning apecifically the duty of the commissioners court to
canvass the returns of certain school district elections as
creating an lncompatibility. We do not agree that the duty of
canvassing the returns of elections, which 1s largely minis-
terial in nature, creates an incompatibility dbetween the
offices, but there may be certain other duties of the commis-
sioners court with respect to rural high school districts
which would do 80, and we express no opinion as to whether the
result reached in Opinion No. 0-5145 18 correct.

Opinion No. V-63, rendered in 1947, reviewed the former
opinions and held that the offlices of county commisslioner and
trustee of an independent school district are not incompatible.
¥We have reconsidered this holding and have concluded that it is
correct..

In your dbrief you menticn & possible conflict of interest
where the school board requests the commissioners court to
pave or improve a certain road which, 1if paved, would materi-
ally affect travel of school buses. We are impressed by this
argument, but we do not believe the supervisory authority of
the commissioners court over the county roads within the dis-~
trict creates such a conflict of interest as to make the
offices incompatible. Although the school board would have an
interest in the response to its request, neither body is in
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the position of controlling the actions of the other, and
neither has any authority in the management of the affairs
entrusted to the other. While the matter 1s not free from
doubt, we adhere to the holding in Opinion No. V-63.

Your second question involves a construction of the pro-
vision in Article XVI, Section 65 of the Conatitution, added
by ameridment in 1958, which reads:

“rrovided, however, that if any of the officers
named herein shall announce thsir candidacy, or
shall in fact become & candidate, in any General,
Special or Primary Election, for any cffice of pro-~

, fit or trust under the laws of this State or the
United States other than the office then held, at
any time when the unexpired term of the office then

. held shall exceed one (1) year, such announcement
or such candidacy shall constiéute an automatic re-
signation of the office then held, and the vacancy
theredy created shall be filled pursuant to law in
the same manner as other vacancies for such office
are filled."

The officers named in Section 65 are those district, county

and precinct officers whose terms were increased £rom two

yoarn to four years by the constitutional amendment adopted
in 1954, and include county commiseioners.

Section 65 of Article XVI provides that automatic re-
signetion shall rasult from becoming a candidate "in any ,
enerel, special or primary elsction, for any office of pro-

1t or trust under the laws of this étate or the United
States othar than the office then held."™: It is settled that
a8 trustes of an indepondent scheol distriot holds an office
of trust undor the law: gfhfh%s State,t '
‘, B ,;. an e 00 > 3

;-éo-. ) 2 I TR queationﬁis uhother tho tern "a

genersl, lpociml or primary election® as used in Section 6

3nc%ugos an election for trustes of an independent sochcol
1strict.

Bafore discussing this question, we would like to point
out that operation of Section 6% of Articles XVI doss not de-
pend on whether the same porson may hold doth offices at the
same time. Im Attorney Gensral's on No. W-788, 1t was
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concluded that the 1958 amendment had two purposes: (1) to
reduce the duration of appolntments resulting from relinquish-
ment of the office then held upon election to the second
office, and (2) to prevent the officer from engaging in a
political campaign for another office at any time except dur-
ing the laat year of his term. Although candidacy for an
office which could be held simultaneously with the office

then held would not be contrary to the first purpose, it is
contrary to the second purpose. As already noted, a person
may lawfully hold the office of county commissioner or

Justice of the peace simultanecusly with another office if the
two offices are not incompatible. Certain offices which are
f1lled at the general election for state and county officers
are not incompatible with the offices of county commissioner
and justice of the peace. ¥Yet we think there canm be no doubt
that candidacy for any other office which is filled at the
general election for state and county officers, at a time
when the unexpired term of the office then held exoceeded one
year, would constitute an automatic resignation, regardless of
whether both offices could be held by the same person.

The three types of elections for selection of public
officers are general or "regular" elections, speclal elections
(both of which are elections in the true sense that officars
are elected thersat), and primary elections for nomination of
candidates by political parties. A general election 1a one
which recurs periodically at stated intervals as fixed by law,
whereas a spacial election iz one that ‘arises from some
exigency or special need cutside the usual routine, such as to
£111 a vacancy in office. 18 Am.Jur. 181, Elections, Sec. 5.
In this sense an election for school trustees regularly held
on a date fixed by law is 2 general election. The answer to
your second Qquestion turns on whether this is the weaning of
the term as used in Seation 65 of Article XVI, or whether 1its
meaning is restricted to the bdiennial general election for
state and county officars. '

In Qreenwood v. City of El Paso, 186 S.W.2d4 1015 (Tex.
Civ.App." 1995}, the qu 'a's*!on for declision was whether the term
"general election™ as used in & statute requiring that the ap-
plication of an independent candidate for a city office be _
signed by voters numbering five per cent of the entire vote
cast in the city "at the last general election" meant the last
general municipal election or the last general eleoction for
state and county officers. In reaching the conclusion that
"the term as there used had the latter meaning, the court said:
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"The words 'general election' would, standing
alone, mesan the state-wide election held in pur-
suance of general law evary two years, which elec-
tion is for the selection of state, district,
county and precinot officers. This is a popular
meaning of the term. It is a fundamental rule of
statutory constmiction that unless some good reason
appears to the contrary, words used in the statute
would be construed by the courts in accordance uith
their popular and gensrally understood meaning.”

The court further observed, however, that the term "general
election” way sometimes refer to the pericdical elesctions

held by cities for the selection of municipel officars (by .
extension, this cbservation would also &pply to the periodical
elections held by school Aiatricts), and held that in the cath
which the signers of the application of an independent candi-
date for a city office wars ruquired to subscribe to, swearing
that they were qualified voters "at the next general elootton,“
the term meant the next gensral city election.

The phrase "the general slection” ocarries a aifferent
connotation from the phress "any genersl election." The
former suggests 2 specific genaral election, and would usually
be taken to mean the one most commonly known-—the November
general election for state and county orrieori-unlesu used in
context requiring a different interpretation. "Any general
election™ is not so lilited in connotation. Throughout the
Blection cgde, the phrese, "in all elections, general, ial,
or primary,” or similar wording is frequently used when the
provision is intended to apply to every typs of election, by
whatever authority it may be held, and clearly includes slec-
tions held by cities, school districts, and other political
subdivisions of the State as well &s elections for state and
county officors. BSee, for example, Articles 1.05, 2. 01, 3.03,
3.04, 9.0, and 9.02, Vernon's Rlsction Cods.

As used in Scctlon 65 of Article IVI‘ ws think the term

"any genoral, specisl or primary slection” was intended as an
all-inclusive description of every kind of election at which
offices of profit or trust under the lasws of this State or of
the United States sre voted on. Without attempting to develop
all of the arguments in support of the interpretation that the
offices are not limited to those regularly filled at the
generel election for states and county officers, we think this
interpretation is definitaly confirmmed Article XTI, Section
11 of the Conatitution, which was sudbmitted by the same
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Legislature and adopted at the same election as the 1958
amendment to Section 65 of Article XVI. The pertinent por-
tion of Article XI, Section 11 reads as follows:

"Sec. 11. A Home Rule City may provide by
charter or charter amendment, and a city, town or
village cperating under the general laws may pro-
vide by majority vote of the qualified voters vot-
ing at an election called for that purpose, for a
longer term of office than two (2) years for its
officers, either elective or appointive, or both,
but not to exceed four (4) years; provided, however,
that tenure under Civll Service shall not be affect~
ed hereby.

"Provided, however, if any of such officers,

elective or appointive, shall announce their candi-

dacy, or shall in fact become a candidate, in any

general, specilal or primary election, for any office

of profit or trust under the lawa of this 3tate or

the United States other than the office then held,

at any time when the unexpired term of the office

then held shall exceed one (1) year, such announce-

ment or such candidacy shall constitute an automatic

resignation of the office then held, and the vacancy

theraby creatasd shall be filled pursuant to law in

the same manner as other vacancles for such office

are filled." ,
We find in the second paragraph of this amendment a repeti-
tion, in identical language, of the elections and offices re-
ferred to in Section 65 of Article XVI, and it must be pre-
sumed that the language was intended to have like meaning in

both amendments. Collingsworth County v. Allred, 120 Tex.
473, 40 S.W.24 13 lI§IT§° darrett v. ﬁercanﬁIIe Nat. Bank at
Dallas, 140 Tex. 394, 1 é W24 636 (1943). It 1s cbvious

e offices for which candidacy will constitute an auto-
matlc resignation under Article XI, Section 11 are not limited
to offices regularly filled at the general election for atate
and county officers, for the section was manifestly designed
to make candidacy for another city office at a city election
constitute a resignation, as well as candidacy for other
offices at elections held by other political entities. This
necessarily must be true, because the phrase "other than the
office then held" would otherwise be meaningless, since the
"oftice then held" could be filled only at & city elestion.
Neither can this section be construed as referring only to
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elections for city offices, because no otfice ”nnﬁer the
United States” is rilled at a city election. Construing the
two sections together, we must conclude that in each section
the language was intended to embrace all eléctions, including
elections for achool trustees. Accordingly, we are of the
opinion that candidacy of the county commissioner for school

" trustee constituted an automatic reaignation of the office of
county coumiasioner T

Yoar.third question, on-whether the eounty commisaioner
continues to hold the office until his successor has been
;E pointed, was answered in Attorney General's (Opinion No. WW-
. 1253 (1962). That opinion held that under Article XVI, Sec-
tion 17 of the Constitution, providing that all officers shall
continue to perform the duties of their offices until their
successors shall be dAuly qualified, an officer whose resigna-
- tion has been effected by operation of the provition for auto~
s matic resignation continues to saerve as a "de jure" officer
until his successor qualified for the office.

 SUMMARY

The orrioes of county commissioner and trustee of
an independent school district are not incompatible,
and way be held by the same peraon.

Where a county commissionsr bhecomes a candidate for
the office of trustee of an independent school dis-
trict at a time when the unexpired term of his
office exceads one year, his candidacy constitutes
an automatic resignation of the office of county
commissioner. 7Tex. Const. Art. XVI, 8ec. 65. He
continues to serve as & "de jure" officer until his
successor is appointed and has qualified for the
office. Tex. Conet. Art. XVI, 8ec. 17.

Yours very truly,

WAGGONER CARR
Attorney (eneral of Texas

w By € wate

Mary K. ¥Wall
Assistant Attorney General
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