
February 7, 1973 

Honorable Bevington Reed 
Commissioner, Coordinating Board 
Texas College and University System 
P. 0. Box 12788. Capitol.Station 
Austin, Texas 78711 

Opinion No. H- 6 

Re: Whether a teacher, 
instructor or pro- 
fessor may serve and 
draw salary as a member 
of the Ector County 
Commissioners Court 
at the same time he 
teaches either full- 
time or part-time 

Dear Dr. Reed: 

for Odessa College and 
draws a salary for his 
service there. 

You have inquired as to whether a teacher, instructor or professor 
may serve and draw salary as a member of the Ector County Commis- 
sioners Court at the same time he teaches either full-time or part- 
time for Odessa College.and draws a salary for his service there. 

Odessa College is a junior college operated pursuant to the pro- 
visions of the Texas Education Code, Sections 130.001. et seq. As 
such it is an educational agency of the State and its teachers, instructors, 
and professors are ‘Qadividuals who receive all or part of’their com- 
epnsatioti either directly or indirectly from State funds”. 

. .,. 

It is unnecessary to determine whether “teachers. instructors, 
and professors” at Odessa College are persons who occupy civil 
offides of emolument as used in the first sentence of Section 40 of 
Article 16 of the Constitution of Texas, since county commissioners 
are expressly excepted’from the restrictions imposed by that sentence. 

The first sentence of Article 16.’ Section 40, however, does not 
operate as an exemption of county commissioners from the separation 
of powers command of Article 2, Section 1 of the Constitution of Texas 
which provides: 
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“The powers of the Government of the State 
of Texas shall be divided into three distinct 
departments, each of which shall be confided to a 
separate body of magistracy, to wit: Those which 
are Legislative to one; those which are Executive 
to another, those which are Judicial to another; 
and no person, or collection of persons, being 
of one of these departments, shall exercise 
any power properly attached to either of the 
others, except in the instances herein expressly 
permitted. ” 

It has been said that an executive officer of the state is one 
whose duties are to cause the laws to be e~:x c uted and obeyed and 
that offices of the executive department of the state are those whose 
duties are to execute the laws coextensive with the state. Texas 
Liquor Control Board v. Continental Distilling Sales Co., 199 S. W. 
2d 1009 (Tex. Civ. App., Dallas, 1947. error ref. n. r’. e.). See 
also Willis v. Owen, 43 Tex. 41 (1875). 

Article 5, Section 1 of the Constitution of Texas provides, in part: 

“The judicial power of this State shall be 
vested in one Supreme Court, . . . in Commissioners 
Courts. . . and in such other courts as may be pro- 
vided by law. . . . ” 

To the extent that the Constitution may also confer upon members of 
a commissioners court certain executive functions (see. for instance, 
Article 9, Section 3 of the Constitution of Texas). they fall within the 
“except in the instances herein expressly permitted” provision of 
Article 2. Section 1. They are not, however, excepted from the 
provisions of that section while acting as agent of a separate executive 
body. 

It could be argued that teachers do not, within the meaning of 
Article 2, Section 1, exercise any power attached to the executive 
department of the government; that, rather, they merely discharge 

-21- 



Dr. Bevington Reed. page 3, W-6) 

a function of the executive without exercising any discretion and that, 
therefore, they would be no threat to the proper balance of government. 
This argument is particularly forceful when no compensation is involved 
in one position and the coercive effect of economic dependence would 
not influence the discharge of duties. Section 40 of Article 16 recognizes 
the importance of this consideration by granting limited exemption 
from the”strictures of the separation of powers clause to certain persons, 
conditioned upon their renunciation of salary for the local governmental 
position. 

But the distinction between the exercise of a governmental w 
and the exercise of a function implementing that power is often more 
apparent than r&l. Saint v. Allen, 126 So. 548 (La., 1930); State v. 
Burch, 86 N. E. 2d 294 (Ind. , 1948); Monaghan v. School Dist. No. 1, 
Clackamas County, 315 P. 2d 797 (Ore. 1957). 

It is our opinion, therefore, that a teacher, instructor, or professor 
employed by a public institution of learning “being of“ the executive 
department within the meaning of Article 2, Section 1 of the Constitution 
of Texas, may not’at the same time validly hold the office of county 
commissioner except by qualifying under the language added to Section 
40 of Article 16 by the 1972 amendments: 

“State employees or other individuals who 
receive all or part of their compensation either 
directly or indirectly from funds of the State of 
Texas and who are not State officers, shall not 
be barred from serving as members of the govern- 
ing bodies of school districts, cities, towns, or 
other local governmental districts; provided how- 
ever, that such State employees or other individuals 
shall receive no salary from serving as members 
of such governing bodies. . . .I’ (Emphasis Added) 

It is our conclusion that a teacher, instructor or professor at 
Odessa College may serve as a member of the Ector County Commis- 
sioners Court but only if he renounces his salary as commissioner. 
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-SUMMARY - 

A teacher, instructor or professor who teaches 
either full or part-time at a State supported junior 
college and draws a salary for his services there may. 
serve as a member of a commissioners court but only 
if he renounces his salary for his services as commissioner. 

Very truly yours, 

. 
Attorney General of Texas 

APPROVED: 

Firkt Assistant 

%! 
DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 

-23- 


