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would serve wherever needed at some undetermined time in the future. Under section 27.055, a 
county judge is authorized to appoint a temporary justice only (1) when a regular justice is 
disqualified from a case or otherwise absent and the parties request it, (2) when a regular justice 
is unable to perform official duties, or (3) when a temporary justice is "necessary" to help a 
precinct "dispose of accumulated business" in counties with a population of 800,000 or more. 
TEX. Gov'T CODE ANN. § 27.055(a), (b), (f) (West Supp. 2012). Therefore, section 27.055 does 
not permit a county judge to appoint an "at large" temporary justice before any of these needs 
arise. 

Next, you ask whether the temporary justice of the peace can be a sitting justice of the 
peace and, if so, whether the temporary justice can be a sitting justice in the same county. 
Request Letter at 1. Under section 27.055, a county judge may appoint any "qualified person" as 
a temporary justice of the peace. TEX. Gov'T CODE ANN. § 27.055(a)-(b) (West Supp. 2012). 
The statute defines a "qualified person" as "a person who has served as a justice of the peace for 
not less than 4 1/2 years and who has not been convicted of a criminal offense that involves 
moral turpitude." /d.§ 27.055(c). This definition neither disqualifies sitting justices of the peace 
nor imposes a geographic limitation that disqualifies justices of the peace from certain counties. 
A sitting justice of the peace who meets the definition of a "qualified person" may serve as a 
temporary justice under section 27.055 in place of a regular justice in the same county. Cf TEX. 
Gov'T CODE ANN. § 27.052 (West 2004) (providing that if a justice of the peace "is absent or 
unable or unwilling to perform his duties, the nearest justice in the county may temporarily 
perform the duties of the office"). 

You then ask whether additional compensation can be given to a sitting justice who 
serves as a temporary justice under section 27.055(b), without violating either chapter 152 of the 
Local Government Code or section 27.054 of the Government Code. Request Letter at 1. 
Subsection 27 .055(b) directs the commissioners court to "compensate the temporary justice by 
the day, week, or month in an amount equal to the compensation of the regular justice." TEX. 
Gov'T CODE ANN. § 27.055(b) (West Supp. 2012). The amount of compensation for a regular 
justice of the peace is set by the commissioners court in accordance with chapter 152 of the 
Local Government Code. TEX. Loc. Gov'T CODE ANN. §§ 152.011, .013 (West 2008). 
Therefore, subsection 27 .055(b) entitles a temporary justice to compensation in an amount that is 
set .by the commissioners court for regular justices of the peace in accordance with chapter 152. 

Section 27.054 allows a justice of the peace to "hold court for any other justice in any 
county at the request of that justice." TEX. Gov'T CODE ANN. § 27.054(a) (West Supp. 2012) 
(emphasis added). However, any justice who does so is "not entitled to receive compensation 
from the commissioners court of the county in which the regular justice serves." /d. § 27.054(c). 
The commissioners court's duty to compensate a temporary justice under section 27.055 applies 
to a "qualified person" who, by contrast, is appointed by the county judge. /d. § 27.055(b). 
Compensation that would be available to temporary justices of the peace is not authorized for 
sitting justices who exchange benches under section 27.054, even in the same county. 
Subsection 27 .055(b) thus does not conflict with section 27.054. 

Last, you ask whether a justice of the peace can "hold more than one office, as provided 
by Article 16, Section 40 of the Constitution, when the offices being held are both for justice of 
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the peace." Request Letter at 1. Article XVI, section 40 provides that "[n]o person shall hold or 
exercise at the same time, more than one civil office of emolument, except that of Justice of the 
Peace .... " TEX. CaNST. art. XVI, § 40(a) (emphasis added). The prohibition against dual­
office holding expressly excepts the office of justice of the peace. See, e.g., Turner v. Trinity 
Indep. Sch. Dist. Bd. ofTrs., 700 S.W.2d 1, 2 (Tex. App.-Houston [14th Dist.] 1983, no writ) 
(holding that a justice of the peace could simultaneously serve as trustee of an independent 
school district). Therefore, assuming for the sake of argument that a sitting justice of the peace 
would hold dual offices by also serving as a temporary justice under section 27.055, a court 
would likely conclude that doing so is constitutional under the exception provided in article XVI, 
section 40. 
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SUMMARY 

Section 27.055 of the Government Code permits the 
appointment of one qualified person to serve as temporary justice 
of the peace to replace an individual justice of the peace who is 
unable to perform the duties of the office. Section 27.055 does not 
permit a county judge to appoint an "at large" temporary justice of 
the peace. A sitting justice of the peace may serve as a temporary 
justice of the peace under section 27.055, in place of a regular 
justice of the peace in the same county, provided the justice of the 
peace is a "qualified person." 

The compensation of a temporary justice of the peace as 
outlined under section 27.055 of the Government Code does not 
conflict with section 27.054 of the Government Code or chapter 
152 of the Local Government Code. 

A court would likely conclude that a sitting justice of the 
peace who also serves as a temporary justice of the peace under 
section 27.055 does not violate article XVI, section 40 of the Texas 
Constitution. 
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