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Re: Request for an opinion on the interpretation of certain statutory provisions governing 
civil service employees and governing a constable’s authority to select his own staff. 

Dear Attorney General Cornyn: 

The Dallas County Commissioner’s Court has asked this office to forward to you for opinion 
certain questions it has regarding the legal significance of the difference between the failure of a 
constable to re-swear deputies and termination or dismissal of an employee. Specifically, this office 
asks whether under Texas law, expiration of term of office of a deputy constable and a subsequent 
failure to re-swear is distinguishable from an act of termination, and therefore lies outside the 
coverage of civil service grievance procedures? 

BACKGROUND 

A newly elected Constable in Dallas County, decided not to re-swear several deputies of the 
former Constable on January 1,2OOl. The former deputy constables filed civil service grievances 
with Dallas County protesting the new constable’s decision. The Dallas County Civil Service 
Commission determined that the failure to rehire did not constitute a grievable action. Dallas 
County’s position is that expiration of term of office and a subsequent failure to re-swear is 
distinguishable from an act of termination, and therefore lies outside the coverage of civil service 
grievance procedures created by the County pursuant to Chapter 158 of the Texas Local Government 
Code. 

BRIEF 

Texas Case Law 

Section 86.011 of the Texas Local Government Code (Appointment of Deputy Constable) 
states in subsection (b) that each deputy constable must qua;@ in the manner provided for deputy 
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sheriffs. Under Section 85.003 of the Texas Local Government Code (Deputies), the appointment 
of a deputy sheriff must be in writing. Also, a person appointed as a deputy sheriff, before beginning 
to perform the duties of office, must take and subscribe the official oath. Since deputy constables 
must qualify in the same manner as deputy sheriffs, we view the Texas case law on deputy sheriffs 
as instructive for our legal analysis of deputy constables. 

In Abbott v. Pollock, 946 S.W.2d. 5 13,5 17 (Tex.App.-Austin 1997, writ denied), the court 
held that under Texas law, deputy sheriffs’ terms as deputies expire automatically when their 
sheriffs tenure of office expires on December 3 1 of the given year. The employment term expires 
at the end of the sheriffs tenure for all employees of the sheriffs office, not just deputies. Abbott 
946 S.W.2d at 5 17. Therefore, failure to rehire by a new sheriff does not constitute a “dismissal” 
under a personnel policy. Id. at 5 18. 

In El Paso County Sher@ Deputies’ Ass’n v. Samaniego, 802 S.W.2d 727, 728 
(Tex.App.-El Paso 1990, writ denied), the court held that under Texas law, deputy sheriffs’ terms 
as deputies expire automatically when their sheriffs tenure of office expires. Expire and terminate 
have different meanings. Samaniego, 802 S.W.2d at 728. Expire means something has run its 
course, while terminate contemplates some positive interference. Id. Failure to re-deputize deputy 
sheriffs does not constitute “termination” under a collective bargaining agreement providing for 
grievance procedures in the event of termination. Id. at 728-729. Terms expire without any 
wrongdoing by a deputy, they occur due to passage of time, without any action by the sheriff. Id. 
Also, in Arrington v. County of Dallas, 792 S. W.2d 468,47 1 (Tex.App.-Dallas 1990, writ denied), 
the Dallas Court of Appeals held that the term of deputy constables, as that of deputy sheriffs, 
expires when the principal’s term expires. (citing El Paso County v. Hill, 754 S.W.2d 267, 268 
(Tex.App.-El Paso 1988, writ denied)). 

Federal Case Law 

In Brady v.. Fort Bend County, 145 F.3d 691,697 (5th Cir. 1998), the Fifth Circuit held that 
under Texas law, deputy s’neriffs’ terms as deputies expire automatically when their sheriffs tenure 
of office expires on December 3 1 of the given year. (citing Abbott v. Pollock, 946 S. W.2d. 5 13,5 17 
(Tex.App.-Austin 1997, writ denied); El Paso County Sherif’s Deputies ‘Ass ‘n v. Samaniego, 802 
S.W.2d 727,728 (Tex.App.-El Paso 1990, writ denied)). 

Although no First Amendment rights violations have been alleged against the Dallas County 
constable at issue, in Warnock v. Pecos County, 116 F.3d 776, 779 n. 1 (5th Cir. 1997), the Court 
explained that there is no difference in failure to hire versus discharge when the court does an 
analysis of whether a deputy has been impermissibly terminated for exercising First Amendment 
rights. See also, Pierce v. Texas Dept. of Criminal Justice, Institutional Div., 37 F.3d I 146, 1 I49 
(5th Cir. 1994) (Under First Amendment analysis, adverse employment actions are discharges, 
demotions, refusals to hire, refusals to promote, and reprimands). In our opinion, the First 
Amendment cases are inapplicable because the deputy constables in the instant case have not 
suffered reprisals for exercising rights of free speech or freedom of association which would trigger 
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the First Amendment analysis. Therefore, the traditional view that expiration of term does not 
constitute termination would still apply. 

Chapter 158 of Texas Local Government Code 

Subchapter A of Chapter 158 of the Local Government Code has been viewed as providing 
a basis for deputy constables to be covered under the civil service system in Dallas County. Section 
158.010 (Employment by Departments), states in subsection (d) that “This Section does not affect 
the status of any person who is an employee of a department under a county civil service system on 
the date the head of the department assumes responsibility fo r ielecting persons who are to be 
employees of that department.” This particular subsection is somewhat unclear. Does Section 
158.010 (d) mean that all employees that are deputy constables under a former constable must also 
be sworn in as deputies under the newly elected constable? Or does Section 158.010 (d) mean that 
all employees selected by a newly elected constable under Section 158.010 (a) retain their civil 
service rights and do not have to “start over” in the accumulation of time under the other subsections 
of 158.010? 

Our position is that, there is a sequential orderliness to the subsections of Section 158.010. 
In the first paragraph, the constable can select his staff. In the second paragraph, the newcomers 
have a probationary period. In the third paragraph, the long term employees enjoy permanent status. 
In the fourth paragraph, the employees are told that they do not have to start the process all over. It 
does not guarantee a job or bind an elected official to all the staff previously in place. In fact, the 
paragraph (d) points back and is subject to the authority in the first paragraph (a) for “selecting all 
persons to be employees.” 

The opposing interpretation negates the meaning of paragraph (a) and takes away the power 
of the constable to select his staff. There is no selection done by him; it was all done for him and 
before he got elected. The opposing interpretation negates all the language in cases that speak about 
the term of office of the deputy as being “coincident with the term of office of the sheriff or 

’ constable”. Such ianguage’becomes superfluous ifthe “term of office” means nothing and there is 
no lapse or expiration. 

The opposing interpretation also renders the requirement under the Local Government Code 
a nullity that the constable must select the person in writing and then swear them into office. If they 
have to be sworn in anyway, then this does not apply to existing staff in a civil service county. In 
short, the constable is relegated to performing a ministerial duty of swearing them in rather than 
enjoying the privilege of selecting his staff. Such an interpretation is not supported by the policy in 
numerous Texas cases of the right of the constable to select his staff. Arguably, that right is 
abridged if not abrogated if the constable is bound to “select” all of the previous staff and his 
“appointment” and “oath” are little more than a rubber stamp of the entire work of his predecessor. 
We contend that the civil service right accrues the moment that the constable selects his staff and 
that no one has to “start over” in their accrual of time and seniority under section 158.010 if they 
were previously employed. 



Hon. John Comyn 
April 5,200l 
Page 4 

Attorney General Opinions 

The deputy constables that were not re-sworn by the Dallas County constable, vigorously cite 
to Texas Attorney General Opinion LO-97-O 16 (1997), and the legislative history quoted therein, for 
the proposition that deputy constables may be defined as employees under a county civil service 
system created pursuant to Subchapter A of Chapter 158 of the Texas Local Government Code. We 
agree that Dallas County has in fact defined employees to include deputy constables in its civil 
service system , pursuant to Dallas County Court Order 90-l 567, dated September 18, 1990. 

However, in Attorney General Opinion K-0334, dated January 22, 2001, the Attorney 
General emphasizes, that Subchapter A of Chapter 158 of the Local Government Code “does not 
set out procedures applicable to dismissal of civil service county employees or to disciplinary action 
against them.” This AG Opinion clarifies that pursuant to Section 158.008 of the Local Government 
Code, if a civil service system is created under this subchapter, the Commissioners court must 
appoint a civil service commission to administer the system. Pursuant to Section 158.009, this civil 
service commission must adopt, publish and enforce rules regarding: definitions of county 
employees; selection and classification of employees; competitive examinations; promotions, 
seniority and tenure; layoffs and dismissals; disciplinary actions; grievance procedures; and other 
matters relating to employees’ selection, rights, advancement, benefits and working conditions. 

Dallas County Personnel/ Employment Policy 

The scope of grievance appeal procedures is provided for in Section 12.02 of the Dallas 
County Policy, June 1999 Revision. Section 12.02 indicates that a personal grievance may be filed 
by an employee on one or more of the following grounds: 

A) 
B) 
C) 

improper application of rules regulations and procedures; 
unfair treatment, including coercion, restraint or reprisal; 
discrimination because of race, religion, color, creed, gender, age, national origin, 
disability or political affiliation; 

D) disciplinary actions taken against him/her without proper cause; 

El improper application of fringe benefits or improper working conditions; 

F) demotion, suspension, or dismissal. 

The Abbott v. Pollock, case cited above states that failure to rehire by a new sheriff does not 
constitute a “dismissal” under a personnel policy. The El Paso County Sheriffs Deputies ‘Ass ‘n v. 
Samaniego case cited above explains that failure to re-deputize deputy sheriffs does not constitute 
“termination” under a collective bargaining agreement providing for grievance procedures in the 
event of termination. Similarly, in our situation, failure to rehire or re-deputize by a new Constable 
would not constitute demotion, suspension or dismissal under Section 12.02 of the Dallas County 
policy on grievance procedures. In the absence of express language in the Dallas County 
employment and personnel policy regarding expiration of terms of office, the failure to re-swear 
deputies is not subject to a grievance. Therefore it is our opinion that there should not be a grievance 
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hearing for the former deputy constables based on grounds that they were demoted, suspended or 
dismissed. 

CONCLUSION 

Section 86.0 11 of the Local Government Code provides that deputy constables must qualify 
in the manner provided for deputy sheriffs. Unlike most other county employees, deputy constables 
and deputy sheriffs are armed peace officers. Texas case law has clearly held that after the 
expiration of a term of office, these peace officers must be re-sworn by a new constable or sheriff 
to become appointees.ofthat elected official. We have not fo-Jnd a Texas case or a federal case from 
the Fifth Circuit Court of Appeals that directly addresses the employment of deputy constables under 
Chapter 158 of the Texas Local Government Code. We have not found a case that supports the 
contention that Section 158.010 of the Code means that under a Chapter 158 civil service system, 
a newly elected constable may be compelled by a Commissioner’s Court to re-swear all of the deputy 
constables appointed by the former constable. If constables are required to re-hire persons that they 
may not trust or have confidence in, to the most sensitive positions on their staff, it would be a very 
large departure from the traditional interpretation of Texas law regarding both sheriffs and constables 
and the expiration of their terms of office. It is our position that failure to re-deputize a deputy 
constable at the expiration of a term of office does not constitute “termination” nor does it constitute 
“dismissal” under a personnel policy. 

Respectfully submitted, 

Bill Hill 
Criminal District Attorney 
Dallas County, Dallas, Texas 
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