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The Honorable Greg Abbott
Attorney General of Texas
Opinions Committee

PRECEIVED

AUG 12 2005
OPINION COMMITTEE

FiLE 2 ML-44319-00

o # 44319
209 West 14th Street

Austin, TX 76701 9 L! A
Re:  Request for Atorney General Opinion regarding the eligibility of Dallas

Christian College to participate in the Tuition Equalization Grant program
under Texas Education Code, Section 61.222

Dear General Abbott:

On behalf of the Texas Higher Education Coordinating Board (THECB), | am
requesting an opinion regarding the eligibility of Dallas Christian College to
participate in the Tuition Equalization Grant (TEG) program under Texas Education
Code, Section 61.222.

TEG was established by the Texas Legislature in 1971 to provide financial
asgistance to Texas residents enrolled in an approved private Texas college or
university. It is funded by legislative appropriations, is available only to Texas
residents with financial need, and is administered by THECB. Texas Education
Code, Section 61.221. THECB determines if an institution is eligible to participate in
TEG and is directed to approve “only those private or independent colleges or
universities that are private or independent institutions of higher education as defined
by Section 61.003 or are located within this state and meet the same program
standards and accreditation as public institutions of higher education as determined
by the board.” Texas Education Code, Section 61.222.

In Spring 2005, Dallas Christian Coliege (DCC), located in Dallas, Texas,
requested approval to participate in TEG. THECB has determined that DCC ig not a
“private or independent institution of higher education as defined by Section 61.003.”
The question, therefore, is whether or not DCC meets “the same program standards
and accreditation as public institutions of higher education as determined by the
board.”

Ms. Carol McDonald, President of independent Colleges and Universities of
Texas, Inc., has written to THECB, providing information regarding the legislative
history and legislative intent of Section 61.222, She believes that this history and
intent would exclude participation of DCC in TEG. A copy of Ms. McDonald's letter is
enclosed herein as Attachment 1.

Ms. McDonasld's position in this matter is supported by a letter from The
Honorable Bob Hunter, Texas House of Representatives. Representative
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Hunter was the author of Senate Bill 149, 77th Texas Legisiature, which amended
Section 61.222, and he instructs that “The bill was designed to limit the Coordinating
Board's approval of institutions for participation in the Tuition Equalization Grant (TEG)
program to those that had received the same accreditation as Texas public institutions,
i.e. full accreditation by the Commission on Colleges of the Southermn Association of
Colleges and Schoole (COC-SACS)." A copy of Representative Hunter's letter is
enclosed as Attachment 2. The Honorable Jim Pitts, Chairman, Committee on
Appropriations, Texas House of Representatives, also wrote te THECB, supporting
Representative Hunter's letter. A copy of this letter is enclosed as Attachment 3.

Unfortunately, a review of the legisiative record does not provide the expressed
legisiative intent. THECB would appreciate your assistance in the interpretation of this
statute. The following information may be helpful in the consideration of your opinion.

1. DCC is accredited by the Association of Biblical Higher Education
(ABHD). ltis not accredited by the Commission on Colleges of the Southem
Association of Colleges and Schools (COC-SACS). Texas Education Code, Section
61.003(15), therefore, clearly excludes DCC from participation in TEG as a private or
independent institution of higher education because it does not meet the third criteria
established in the definition of private or independent institution of higher education.
The definition of that term is;

"Private or independent institution of higher education" includes only a private
or independent college or university that is:

(A) organized under the Texas Non-Profit Corporation Act (Article 1398-1.01 et
seq., Vernon's Texas Civil Statutes);

(B) exempt from taxation under Article VIII, Section 2, of the Texas
Constitution and Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code of 1986 (26 U.S.C.
Section 501); and '

(C) accredited by the Commission on Colleges of the Southern Association of
Colleges and Schools or tho Liaison Committee on Medical Education.

2. THECB considers DCC to be a “private postsecondary educational
institution® as defined in Texas Education Code, Section §1.302(2) as follows:

"Private postsecondary educational institution” or "institution" means an
educational institution which:

(A) Is not an institution of higher education as defined by Section 61.003;

(B) is incorporated under the laws of this state, maintains a place of business
in this state, has a representative present in this state, or solicits business in this state;
and
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(C) furnishes or offers to furnish courses of instruction in person, by electronic
media, or by correspondence leading to a degree or providing credits alleged to be
applicable to a degree.

As a private postsecondary educational institution, DCC is subject to the
provisions of Texas Education Code, Sections 61.301 - 61.319, unless exempted
under Texas Education Code, Section 61.303. THECB has determined that DCC Is
exempt from those provisions because it is accredited by ABHD, an accrediting
agency recognized by THECB under its rulemaking authority in Texas Education
Code, Section 61.310, THECB has defined the term “recognized accrediting agency”
as.

Any accrediting agency the standards of accreditation or membership for
which have been found by the Board to be sufficiently comprehensive and
rigorous to qualify its institutional members for an exemption from the
operation of this chapter. 19 Texas Administrative Code (TAC) 7.3(15).

This is the only authority under which THECB may determine that an
accrediting agency has met certain standards. Administrative rules found in 19 TAC
7.4(a) list all such agencies and both ABHD and COC-SACS are included.

3. | am unaware of any law or administrative rule that requires that public
institutions of higher education be accredited by any accrediting agency. | do not know
of any authority that has been granted by the Legislature to THECB to require that
public institutions be accredited or to determine that publi¢ institutions should be
accredited by a particular accrediting agency.

All public institutions, however, are accredited by COC-SACS. It is important to
" note that COC-SACS does not accredit programs. COC-SACS accredits institutions
that meet certain institutional standards established by COC-SACS. There are other
accrediting agencies that approve programs at public institutions, especially medical
and professional programs. For example, a nursing program will probably be
aceredited by the National League of Nursing but THECE dose not require that a
nursing program be accredited.

4, As stated above, Texas Education Code, Section 61.222 was amended
in 2001. Prior to that amendment, Section 61.222, read as follows:

The coordinating board shall approve only those private or independent
colleges, universities, associations, agencies, institutions and facilities as are
located within this state, which meet program standards and accreditation
comparable to public institutions as determined by the board. (emphasis
added)

Ms. McDonald and Representative Hunter point out that the 2001 amendment
does not have the requirement that the program standards and accreditation be
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“comparabie to public institutions,” and they emphasize that the important change was
to require that the institutions meet the same standards as public institutions.

Under both the prior version and the current statute, THECB has higtorically
approved institutions which are COC-SACS sccredited for participation in TEG, There
have been exceptions, however, including the approval of Texas College to participate
in the program even though the institution was a candidate for COC-SACS
accreditation and not accredited by COC-SACS. South Texas College of Law has
been approved to participate in the program for several years but that institution is not
accredited by COC-SACS. It is accredited by the American Bar Association (ABA), an
accrediting agency that is not “recognized” under THECB rules. The ABA is, however,
the accrediting agency for all the public schools of law.

in summary, THECB is concemned that the exclusion of DCC under Texas
Education Code, Section 81.222, might be considered unreasonable in light of
THECB's recognition of ABHD as an accrediting agency which has been “found by the
Board to be sufficiently comprehensive and rigorous to qualify its institutional members
for an exemption” from the provisions of Texas Education Code, Sections 61.301 -
61.319.

Thank you for your consideration of this matter. if you have any questions or
need additional information, please contact our General Counsel, Jan Greenberg, at
427-6143.

Sincerely, |
o) A oo
Raymund A, Paredes
Attachments

e Robert Shepard
Neal Adams



