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Re: Request for opinion 

Dear General Abbott: 

A request is herein made for a legal opinion regarding a conflict between county land regulation 
authority and regulations imposed and interpreted by the Texas Commission on Environmental 
Quality ("TCEQ"). 

Fact Situation 

Bell County has in its unlncorporated area a nuinber of small lots that have been platted for many, 
many years, preceding the promulgation of current sewage systemrequirements, many of which are 
under one-half acre in size. Property owners desiring now to build homes on these sites are 
encountering a TCEQ requirement, effective on June 13, 2001, that an on-site residential sewage 
d~sposal system can only be installed on a single platted residential lot of one-half acre or larger, and 
if the existing lot is less than one-half acre, the residence must be wholly on that lot and an on-site 
sewage disposal system can only be on another lot owned by the same person. TCEQ has, over the 
years, increased minimum standards requiring increasingly larger drain fields for sewage disposal 
systems. The Bell County Health District is the authorized agent in Bell County for the TCEQ and 
enforces the minimum standards promulgated by TCEQ. [see attached rules of the Bell County 
Public Health District]. 

The county believes that it may allow an owner with a lot under one-halfacre to purchase an adjacent 
lot for the purpose of building a residence across the property lines of the two lots with a sewage 
system that would meet minimum TCEQ requirements. All that would be required in such 
circumstance would be the filing of an affidavit that identifies the combined properties as a single 
"tract" for TCEQ purposes. It would not be necessary for the owner to go through a costly replatting 
process. TCEQ has opined that its rules do not allow for such a situation and that multiple tracts 
cannot be combined into a single tract (without replatting) for on-site sewage disposal purposes. As 
a result of this curious edict, the affected property owner is faced with tremendous additional 
expense and the county is confronted with the TCEQ dictating its platt~ngparaineters in such cases. 
As TCEQ's authorized agent, Bell County does not issue a sewage system permit unless TCEQ 
lninimum standards are met. It is the county's des~re to work with its citizens in these existing 
situations without engendcrlng more problems because of a bureaucratic dictate that does not make 



any sense. 

Question 

Does the county have the authority to allow tracts to be combined as above described, without the 
necessity of replatting, in order to accommodate the TCEQ minimum standards with regard to on- 
site sewage disposal systems? 

Discussion 

The county's subdivision and platting authority is found in Chapter 232 of the Local Government 
Code. Section 232.0015 (a) states: 

"To determine whether svecific divisions of land are reauired to be alatted. 
a county may define and classify the divisions. A county need not require platting for 
every division of land otherwise within the scope of this subchapter." 

It probably should be pointed out that the question at issue herein involves the combination of 
already platted properties, not their division. 

Chapter 366 of the Health and Safety Code governs on-site sewage disposal systems, and gives 
TCEQ its authority to promulgate rules governing the installation of such systems and to require 
compliance with its rules. See Sections 366.004,366.011, and 366.012. 

Chapter 285, Title 30, Texas Administrative Code, lays out the on-site sewage facility rules 
promulgated by TCEQ. Specifically, Section 285.4 [attached] requires that "subdivisions" of single 
family dwellings now served by a public water supply andusing individual on-site sewage disposal 
systems shall havelots of at least one-halfacre. TCEQ strictlyinterprets Section 285.4(b) asmeaning 
that a proposed residence on a pre-existing non-conforming lot can only be built on that tract, and 
additional lots must beused for a connected on-site sewage disposal system only, but that aresidence 
cannot be built across property lines of such adjoining lots to make a single tract that meets TCEQ's 
minimum standards. 

TCEQ's ruling in this situation constitutes an incursion on the county's platting authority and 
decision-making. By allowing a resident to combine properties into a single "tract" to accommodate 
TCEQ minimum standards, the county is resolving a problem at the least expense, but mindful of 
health needs and requirements. TCEQ's rules assume a residence is being built on a single non- 
conforming tract, in which case its edict makes sense. However, residences proposed for combined 
tracts, and which will be built across property lines, are not addressed and there is no violation of 
any rules or statutes. The permit will be issued when the on-site sewage system meets TCEQ 
minimum standards. TCEQ's ruling in this situation is arbitray and wrong. 

Your opinion on this matter will be greatly appreciated. 



Yours very truly, 

r: 
Rick Miller 
Bell County Attorney 
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(3) Connecting recreational vehicles or manufactured homes to rental spaces is not 
considered construction if the existing OSSF system is not altered. 

(g) Exclusions. The following systems are not authorized by this subchapter and may require a 
permit under Chapter 205 or Chapter 305 of this title (relating to General Permits for Waste Discharges 
or Consolidated Permits, respectively) or an authorization under Chapter 331 of this title (relating to 
Undergound Injection Control): 

(1) one or more systems that cumulatively treat and dispose of more than 5,000 gallons 
of sewage per day on one piece of property; 

(2) any system that accepts waste that is either municipal, agricultural, industrial, or 
other waste as defined in Texas Water Code, Chapter 26; 

(3) any system that will discharge into or adjacent to waters in the state; or 

(4) any new cluster systems. 

(h) Variances. Requests for variances from provisions of this chapter may be considered by 
the appropriate permitting authority on a case-by-case basis. 

(1) A variance may be granted if the owner, or a professional sanitarian or professional 
engineer representing the owner, demonstrates to the satisfaction of the permitting authority that 
conditions are such that equivalent or greater protection of the public health and the environment can be 
provided by alternate means. Variances for sepamtilon distances shall not be granted unless the 
provisions of this chapter cannot be met. 

\ 

(2) Any request for a variance under this subsection must contain planning materials 
prepared by either a professional sanitarian or a professional engineer (with appropriate seal, date, and 
signature). 

(i) Unauthorized systems. Boreholes, cesspools, and seepage pits are prohibited for installation 
or use. Boreholes, cesspools, and seepage pits that treat or dispose of less than 5,000 gallons of sewage 
per day shall be closd according to 8285.36 of this title (relating to Abandoned Tanks, Boreholes, 
Cesspools, and Seepage Pits). Boreholes, cesspools, and seepage pits that exceed 5,000 gallons of 
sewage per day must be closed as a Class V injection well under Chapter 331 of this title (relating to 
Underground Injection Control). 

Adopted May 23, 2001 Effective June 13, 2001 

8285.4. Facility Planning. 

(a) Land planning and site evaluation. Property that will use an OSSF for sewage disposal 
shall be evaluated for overall site suitability. For property located on the Edwards Aquifer recharge 
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zone, see 8285.40 of this title (relating to OSSFs on the Recharge Zone of the Edwards Aquifer) for 
additional requirements. The following requirements apply to all sites where an OSSF may be located. 

(1) Residential lot sizing. 

(A) Platted or unplatted subdivisions served by a public water supply. 
Subdivisions of single family dwellings platted or created after the effective date of this section, served 
by a public water supply and using individual OSSFs for sewage disposal, shall have lots of at least 112 
acre. 

(B) Platted or unplatted subdivisions not served by a public water supply. 
Subdivisions of single family dwellings platted or created after the effective date of this section, not 
served by a public water supply and using individual OSSFs, shall have lots of at least one acre. 

(2) Manufactured housing communities or multi-unit residential developments. The 
owners of manufactured housing communities or multi-unit residential developments that are served by 
an OSSF and rent or lease space shall submit a sewage disposal plan to the permitting authority for 
approval. The total anticipated sewage flow for the individual tract of land shall not exceed 5,000 
gallons per day. The plan shall be prepared by a professional engineer or professional sanitarian. This 
plan is in addition to the requirements of subsection (c) of this section. 

- 

(b) Approval of OSSF systems on existing small lots or tracts. 

(1) Existing small lots or tracts, that do not meet the minimum lot size requirements 
under subsection (a)(l)(A) or (B) of this section and were either subdivided before January 1, 1988, or 
had a site-specific sewage disposal plan approved between January 1, 1988, and the effective date of 
this section, may be approved for an OSSF provided: 

(A) minimum separation distances in 5285.31(d) of this title (relating to 
General Criteria for Treatment and Disposal Systems) are maintained; 

(9) the site has been evaluated according to 0285.30 of this title (relating to 
Site Evaluation); and 

(C) all other requirements of this chapter regarding treatment and disposal are 
met. 

(2) The owner of a single family dwelling on an existing small lot or tract (property 1) 
may transport the wastewater from the dwelling to an OSSF at another location (property 2) provided 
that: 

(A) both properties (properties 1 and 2) are owned by the same person; 

(B) the owner or owner's agent demonstrates that no OSSF authorized under 
these rules can be installed on the property which contains the single-family dwelling (property 1); 
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(C) if property not owned by the owner of properties 1 and 2 must be crossed 
in transporting the sewage, the application includes all right-of-ways and permanent easements needed 
for the sewage conveyance lines; and 

(D) the application includes an affidavit indicating that the owner or the 
owner's agent recorded the information required by 6285.3@)(3) on the real property deeds of both 
properties (properties 1 and 2). The deed recording shall steta that the properties cannot be sold 
separately. 

(c) Review of subdivision or development plans,. &fore the permit process for 'individual 
..,?,<. !,::3 

OSSFs can begin, persons proposing residential 8ubdiv~~iom;mahufactured housing communities, 
multi-unit residential developments, business parks, or other similar uWs and u s i n g 0 ~ ~ F s  for sewage 
disposal shall submit planning materials for ihese developments to the permitting authority. The 
planning materials shall be prepared by a professi@~~,engng~i~drrprofessional , " ., . ,., :,~.. ~ , sanitarian and shall 
include an overall site plan, topographic map, 1 0 0 ~ ~ & ' f l o ~ ~ l a i n , m a p ,  soil survey, location of water 
wells, locations of easements as identified in 8285.91(10) bf this title (relating to Tables), and a 
complete report detailing the types of OSSFs to be considem and their compatibility with area-wide 

.-:inage and grr :iiV 4 comprehensive drainage phn shall also be included in these planning 
* 

:I... tung authority will either approve or deny the planning materials, in writing, 
wittr;. receipt. 

ndopted May 23, 2001 Effective June 13, 2001 

#A. .rquirements for Planning Mate 
, .  ... 

(a, Submittai %: ;laming material. Planning materials required under this chapter shall be 
subflitted by the owner, or owner's agent, to the pemiitting authority for review q d  approval 
accoriir:g to this section. All planning materials shall cornply with this chapter and shall be submitted 
according it, $285.91(9) of this title (relating to Tables). A legal description of the property where an 
on-site sewage facility (OSSF) is to be installed must be included with the permit application. 
Additionally, a scale drawing of the OSSF, all structures'?e~ed by the OSSF, and all items specified in 
5285.3qb) of this title (relating to Site Evaluation) and 8285.91(10) of this title (relating to Tables) 
must be included with the permit application. .. 

(1) Planning materials pre'pared by an owner or installer. Either the owner or installer 
may prepare the planning materials for any proposed OSSF not requiring the preparation of plans 
according to paragraphs (2) or (3) of this subsection. 

(2) Planning materials prepared by a professional engineer or professional sanitarian. 
OSSF planning materials shall be prepared by a professional engineer or professional sanitarian (with 
appropriate seal, date, and signature) as follows, unless otherwise specified in this chapter: 

(A) any proposals for treatment or disposal that are not standard as described 
in Subchapter D of this chapter (relating to Planning, Construction, and Installation Standards for 
OSSFs) unless otherwise specified under 9285.91(9) of this title; 
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1). All construction of, alteration, extension or repair to on-site sewage facilities shall be permitted 
and inspected, regardless of the size of the tract of land. 

2). All platted subdivisions, approved and filed prior to the date of these Rules, are presumed to 
be designed and approved for single-family residential use unless alternative land uses or 
densities are specifically identified on the original plat or accompanying legal documentation 
(dedication or restrictive covenants). 

3). All subdivisions, approved after the date of these Rules, not served by a public water supply, 
must meet the minimum lot size requirements set by the Clearwater Underground Water 
Conservation District as long as those lot size requirements exceed TAC 30 Chapter 285. 

4). All undeveloped lots in single family subdivisions approved priorto January, 1988, which do 
not meet the current minimum lot size of Y2 acre with public water, must submit a professional 
design, regardless of soil or system type, must show a secondary drainfield area equivalent to the 
proposed drainfield area or adequate area to install a surface discharge drainfield. 

5). All manufactured housing communities, condominiums or apartment complexes, multi-unit 
residential developments proposed afler the effective date of these Rules, shall meet the 
following minimum lot size. 

1' living unit % acre 
Each additional living unit % acre 

Definition: Living unit -refers to I manufacfured home, 1 apartment in an apartment 
complex or condominium or M duplex ect.. . 

6).  All subdivisions proposed for commercial use, afierthe effective date of these Rules, must 
Show a site specific design for the facility and the design must show 2x's the proposed drainfield 
area. The secondary drainfield area must meet the provisions of TAC 30 Chapter 285. 

7). All commercial facilities changing operation or ownership must submit an estimated water 
usage projection to the permitting authority. The projection must provide the expected volume 
and strengths of flow. Any change from projectionlapproved volume without prior approval from 
the permitting authority will result in the license to operate the OSSF being revoked and requiring 
a new license be obtained. 

8). All facilities holding a food dealers permit, which have additional treatment beyond a septic 
tank, shall be checked and maintained a minimum of every three months by a certified service 
provider. A chlorine or fecal coliform test shall be made at each site visit where disinfection is 
required. One BOD and TSS grab sample test shall be conducted per year. Water meter reading 
must be submitted with each test result and maintenance report or discharge meter readings, if 
available. 



9). Any secondary treatment device maintained by a qualified homeowner may be periodically 
inspected by the permitting authority at any reasonable time. if at any time a public health 
nuisance associated with the homeowner maintained OSSF is confimed, the property owner 
loses approval to maintain the system and must contract with a registered Maintenance Provider 

10). In the event that the property owner does not possess a current OSSF maintenance contract 
on an OSSF on which a maintenance contract is required, or if a system is creating a public 
health nuisance thirty days afler notification, its license to operate will be cancelled. The system 
will not be re-licensed until the M/C is renewed, the nuisance is abated and the OSSF re-license 
fee is paid. 

11) An installer will not be issued an authorization to construct in Bell County if they are 
delinquent in submitting required maintenance reportswithin Bell County. 

12). No subsurface disposal system may be installed within 5 (five) feet of a home or buildings 
foundation (slab). 

23). Holding tanks cannot be proposed for new const~ction. Authorization to utilize a septic tank 
in an approved design as a temporary holding tank will be good for no more than (60) sixty days. 

14). (A) All sewndaiy treatment systems in Bell County require maintenance contracts and 
testing and reporting to be submitted to the Bell County Public Health District. 

(8) All contracted maintenance of an on-site sewage disposal system using aerobic 
treatment shall be conducted by a TCEQ registered maintenance company. There shall be 
no homeowner maintenance of OSSF's using secondary treatment unless the owner 
resides in the single family dwelling and: 

(1) the homeowner is a TCEQ registered maintenance provider for their property's 
aerobic treatment unit, or 

(2) the homeowner has been certified by the manufacturer of the aerobic treatment 1 

unit, or 
(3) the homeowner holds a class D or higher Wastewater 

Treatment license, or 
(4) the homeowner has been trained on the site by a certified maintenance provider. 

(C) All maintenance inspections, including testing and reporting results shall meet all 
inspection requirements as specified by the Rules and the Bell County Public Health 
District. 

(D) Homeowners failing to submit a maintenance contract, testing and reporting results or 
falsifying the required documents, will be required to contract with a certified maintenance 
provider. 

The following fees are set by the Bell County Public Health District: 
Permit fee 
Re-License fee 
Re-Inspection fee 


