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Thé Honorable Greg Abbott 4(9 4

Attomey General
P.0. Box 12548 %Q.b‘% -%“

Austin, Texas 7871 1-2548

Re:  Request for Attorney General Opinion — Section 551.074 of the Texas
Government Code :

Dear Attorney General Abbott:

I am respectfully requesting that an opinion from the Attorney General of the State of Texas as to
the scope and extent of Section 551.074 of the Texas Govermment Code. Chapter 551 of the
Texas Government Code is known as the Open Meetings Act (hereinafter “TOMA” or the
“Act”)

The City of Grapevine, Texas (“City”) has met in executive session to deliberate the appointinent
of a City officer who-is not an employee of the City. The question has arisen as to whether the
City could meet in closed session under section 551.074 to deliberate considering the
employment of that person for that position.

Section 551.074 of the Act permits a governing body to meet in Executive Session to deliberate
the following: “the appointment, employment, . . . duties... of a public officer or employee.”
TOMA does not include a definition of “public officer”.

Therefore, the Code Construction Act requires that the term be construed “according to the rules of
grammar and common usage.” Gov't Code § 311.011(a); see Attorney General Opinion JC-0419
at 3 (2001). Statutory construction should focus initially “‘on the literal text of the statute in
question’ because ‘the text of the statute is the law.”” Getts v. State, 155 S.W.3d 153, 155 (Tex.
Crim. App. 2005); Boykin v. State, 818 S.W.2d 782, 785 (Tex. Crim. App. 1991); Attorney
General Opinion GA-0354 at 2 (2005). A statute's words and phrases are to be read in context
and given their common meaning unless they have acquired a technical or particular meaning by
definition or otherwise. Attorney General Opinion GA-0354 at 2; see Sanchez v. State, 995
S.W.2d677, 683 (Tex. Crim. App. 1999). Both “public officer” and “employee” are defined in
other applicable statutes. When the State of Texas defines municipal officers, as it does for
general law cities, it defines municipal officers as including “the secretary, treasurer, assessor
and collector, municipal attorney, marshal, municipal engineer, and any other officers or agents
authorized by the governing body.” (Section 22.071 of the Texas Local Government Code,
emphasis added). In providing this definition of public officer, Section 22.071 of the Local
Government Code does not provide any differentiation between a public officer who is an
employee versus an officer who serves in that role on a contract basis.
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Public Officers are often professionals assigned to a position by a municipality. A prime
example of this concept is the City Attorney. Many cities throughout the State employ outside
counsel to serve as their City Attorney. Based on the definitions above, there is no question that
the position of City Attorney constitutes a Public Officer. The status of a City Attorney being a

Public Officer does not change based on whether or not the City Attorney is an employee of the
City or an attorney or firm that provides such services on a contract basis. Section 551.074 of the
Government Code’s distinction between employees and officers, and allowing either or both to
be discussed in Executive Session, would not be necessary at all if the City Attorney was
required to be an employee iff ordér to qualify as an officer.. The City Attorney qualifies as a
Public Officer by statute regardless of their employment status. Cl@arly the drafters of section
551.074 were not limiting that exception to only full time employees, as such a finding would
require that the words “or officers™ have no meaning. Rules of statutory construction require that
‘we find that the drafiers intended that the words they use were intended for a purpose.

When looking at what position(s) fall within the scope of a Public Officer, it must be noted that
for home-rule cities “{tjhe municipality may: (1) create offices; (2) determine the method for
“selecting officers; and (3) prescribe the qualifications, duties, and tenure of office for offices.”
See section 26.041 of the Texas Local Government Code. Section 26.041 does not include any
other limitation on what offices a home-rule municipality may appoint. '

~ In an earlier opinion by the Texas Attomey General, (Tex. Att’y. Gen. Op. MW-129 (1980)) a
question was posed as to whether the Section 551.074 of the Government Code permitted
discussion about the employment of an engineering, architectural or employment firm. The
opinion found that because such firms were independent contractors, the exception did not apply.
However, that opinion should not apply to the questions presented here because it predates the
applicable statutes relative to public officers which were adopted in 1987. As noted above, the
municipal engineer is included within one of the definitions of public officer. Section 22.071 of
t_hé Local Government Code. Further, Section 26.041. of the Local Government Code provides
broad authority for 2 home-rule municipality to appoint other public officers.

- The City Council of the City of Grapevine intended to designate an officer of the City, where the
scope and nature of the officer’s work is highly sensitive and of critical importance and control
over that work must be maintained by the City. -However, such officer is not an employee of the
City, but instead provides such services on a contract basis.

1 seek your opinion regarding the following question:

1) Whether §26.041 of the Texas Local Government Code allows a city to create
offices and select public officers for those offices?

L (2) Whether Tex. Govt. Code §26.041 allows a home-rule municipality to appoint a
public officer who provides such services on a contract basis?
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(3) ©  Whether delibération in regard to hiring a public officer is allowed in closed
session under §551.074 of the Texas Government Code, when such officer will be
retained on a contract basis?

Thank you for your consideration of this important matter. Please do not hesitate to contact me
if you have any questions or need further information.

Respectfully submitted,

Vicki Truitt
State Representative
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