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RE: Request for AG Opinion pertaining to Texas Property Code §209.00591(c) 

Attorney General Abbott and Members of the Committee: 

On behalf of a Harris County property owner, I respectfully request your opinion 
regarding §209.00591(c) of the Texas Property Code. 

The French Quarter on Lake Conroe is a Montgomery County development that 
traces its origins to 2001. It is a gated community of approximately one hundred 
fifty (150) lots. As you are aware, Section 209.00591(c) was added into the Texas 
Property Code by House Bill 2761 in 2011. This provision provides that, once 
requisite criteria have been met, at least one third of the Home Owners' Association 
(HOA) board members must be elected by property owners other than the 
declarant. In this instance, two (2) of the five (5) seats should be filled by election of 
the property owners rather than by the declarant. 

Section 209.00591(c) provides for a period of declarant control of the association 
during which declarant, or persons designated by the declarant, may appoint and 
remove board members and officers of the association other than board members, 
or officers elected by members of the HOA. Regardless of the period of declarant 
control provided by the declarant, on or before the 120th day after the date seventy­
five percent of the lots that may be created and made subject to the declaration are 
conveyed to owners other than the declarant, at least one-third of the board 
members must be elected by owners other than the declarant. If the declaration 
does not include the number of lots that may be created and made subject to the 
declaration, at least, one-third of the board members must be elected by owners 
other than the declarant not later than the tenth anniversary of the date the 
declaration was recorded. 
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Although the developer's declarant period ended in December of 2010, the 
declarant has continued to exercise control over the selection of HOA board 
members during the last two elections by voting his twenty-eight (28) unsold lots, 
upon which he does not pay HOA dues. 

The HOA attorney, hired by the declarant, has informed property owners that 
Section 209.00591(c) does not apply, because the declarant period has past. He 
argues further that the declarant is not now voting his lots as the developer, rather 
merely as a resident with multiple lots. 

Accordingly, I respectfully ask the Office of the Attorney General to determine (i) 
whether the declarant is following the spirit and letter of §209.00591(c) of the 
Texas Property Code by continuing to essentially control the outcome of the 
elections by voting his unsold lots; and (ii) whether the declarant must pay HOA 
dues on his properties if his votes are to be counted as resident votes, rather than as 
developer votes. 
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